Ο Καραγκιόζης έρχεται στο Ναύπλιο, σε ένα βαγόνι τραίνου στο πάρκο του ΟΣΕ

2 -3-4 Αυγούστου: Μια έκθεση, τρεις παραστάσεις και ένα βιβλίο, αφιερωμένα στον μεγάλο λαϊκό ήρωα και τη σπάνια ιστορία του

"1922-2022. Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει με το τραίνο"
Ο ξυπόλυτος ήρωας μας καλεί να σκαρφαλώσουμε σ’ ένα βαγόνι του τραίνου στο πάρκο του ΟΣΕ, έξω από το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Σταθμός» στο Ναύπλιο, και να πάρουμε μέρος στο ταξίδι του.
Στο βαγόνι θα λειτουργεί από τις 2 Αυγούστου η έκθεση «1922-2022. Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει με το τραίνο», όπου ο επισκέπτης θα δει να παρελαύνουν στους κλασικούς μπερντέδες οι αγαπημένοι ήρωες του ελληνικού θεάτρου σκιών: ο Καραγκιόζης, ο Χατζηαβάτης, τα Κολλητήρια και η παρέα τους, ο Μεγαλέξαντρος και το φίδι, αρματολοί και κλέφτες, ο Μπαρμπαγιώργος και ο Βεληγκέκας. Ένας ολόκληρος άψυχος κι όμως ζωντανός θίασος, από κατεργασμένο δέρμα, ζελατίνα ή σκαλιστό χαρτόνι, μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ), που χρονολογείται από το 1922 μέχρι και σήμερα. Η έκθεση της συλλογής, που εκπροσωπεί δώδεκα σημαντικούς μάστορες και εικαστικούς δημιουργούς του θεάτρου σκιών θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
Τις ίδιες μέρες στο υπαίθριο θεατράκι πλάι στο πάρκο του ΟΣΕ τρεις παραστάσεις θα συμπληρώσουν την εκδήλωση.
Στις 2 Αυγούστου στις 9 το βράδυ «Ο Καραγκιόζης αν-Ιχνευτής», καραγκιοζίστικη μεταγραφή του αρχαίου σατιρικού δράματος "Ιχνευτές" του Σοφοκλή. Το σύγχρονο έργο είναι γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Γιάγκο Ανδρεάδη με ερμηνευτές στον μπερντέ τον Κώστα και τον νεότατο Μπάμπη Μακρή, δυο σπουδαίους μάστορες που εκπροσωπούν δημιουργική συνάντηση δυο γενιών. Παρεμβαίνουν επί σκηνής ο περφόρμερ–μίμος Φάνης Καφούσιας και ο μουσικός περφόρμερ Παν Καπερνέκας με οκτώ όργανα και κυρίως την αρχαία λύρα, που είναι και ο… έγχορδος πρωταγωνιστής της παράστασης.
Στις 3 Αυγούστου στις 9 το βράδυ ο Γιάννης Νταγιάκος θα ζωντανέψει το έργο «Ο Καραγκιόζης μάγος της Ανατολής», παραδοσιακή μαγική κωμωδία.
Στις 4 Αυγούστου στις 9 το βράδυ ο Τάσος Γεωργίου παρουσιάζει το έργο «Η ορφανή της Χίου και ο Νικηταράς», ιστορικό δράμα με αναφορά στο 1821 και στη Σμύρνη. Θα συνοδεύονται από μουσική ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Πένυ Γεωργοπούλου (σαντούρι), Σωτήρη Παπατραγιάννη (μπαγλαμάς και τραγούδι), Αργύρη Νικολάου (κιθάρα) και Δημήτρη Κρανίδα (μπουζούκι).
Η οργάνωση παραγωγής των παραστάσεων είναι της Dream Production.
Παράλληλα, θα παρουσιαστεί από το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Τόπος», η δίγλωσση (ελληνική και αγγλική) πολύχρωμη έκδοση που παρουσιάζει τη συλλογή ελληνικού θεάτρου σκιών του Ιδρύματος με τίτλο «Εγώ ο Καραγκιόζης. Κατάλογος για μια έκθεση», που περιλαμβάνει και ένα θεωρητικό και πρακτικό οδηγό του θεάτρου σκιών, κείμενα κορυφαίων Ελλήνων για το σπουδαίο αυτό είδος, και σελίδες από ανέκδοτα αρχεία καραγκιοζοπαιχτών. Το κείμενο και η επιμέλεια είναι του καθηγητή Γιάγκου Ανδρεάδη, που επιμελήθηκε επίσης και την έκθεση και η μετάφραση στα αγγλικά της σκηνοθέτιδας Ιόλης Ανδρεάδη.

Χορηγός της έκδοσης είναι η Βικτωρία Καρέλια, την οποία το Ίδρυμα θα τιμήσει για την προσφορά της.

Οι εκδηλώσεις είναι καρπός της συνεργασίας του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου και του Δήμου Ναυπλιέων.