• English English
  • Ελληνικά Ελληνικά
Home
  • Το ΠΛΙ
    • Ιστορικό
    • Ιδρυτής
    • Χρονολόγιο ΠΛΙ
    • Υποστηρικτές
    • Τα νέα μας
    • Απολογισμός 2019
  • Το Μουσείο
    • Περιήγηση 360 στο Μουσείο "Β. Παπαντωνίου"
    • Χρονολόγιο Εκθεμάτων
    • Ημερολόγιο
  • Συλλογές
    • Συλλογές
    • Τεκμηρίωση
  • Εκθέσεις
    • Εκθέσεις εντός
    • Εκθέσεις εκτός
    • Google Arts & Culture
  • Μουσείο Παιδικής Ηλικίας "Ο Σταθμός"
  • Εκπαίδευση
    • Εκπαιδευτικά Προγράμματα
    • Το Ναύπλιο στον 19ο αιώνα
    • Ενδύεσθαι
  • Εκδόσεις
  • Πωλητήριο
  • img

    Οι συλλογές: ένα ταξίδι
    στον χώρο και στον χρόνο

  • img

    Οι συλλογές: ένα ταξίδι
    στον χώρο και στον χρόνο

  • img

    Οι συλλογές: ένα ταξίδι
    στον χώρο και στον χρόνο

  • img

    Οι συλλογές: ένα ταξίδι
    στον χώρο και στον χρόνο

img

Πρόγραμμα Υποστήριξης του ΠΛΙ

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου” τα τελευταία 45 χρόνια προσφέρει στον τομέα του πολιτισμού με τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις...

img

Μουσείο Παιδικής Ηλικίας "Ο Σταθμός"

Τον Οκτώβριο του 1989, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα εγκαινιάζει στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Ναυπλίου, έναν πρότυπο χώρο αφιερωμένο στο παιδί. Ο χώρος αυτός, που περιλαμβάνει...

img

Ιστορικό

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» (ΠΛΙ) είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με έδρα το Ναύπλιο. Ιδρύθηκε το 1974 από την Ιωάννα Παπαντωνίου στη μνήμη του πατέρα της...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Μια περιπλάνηση στο Ναύπλιο. Οδηγός από έναν εραστή της πόλης

Κυκλοφόρησε η ελληνική έκδοση του βιβλίου του Keith Sturgess, επίτιμου καθηγητή Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, Ηνωμένο Βασίλειο, με τον τίτλο "Μια περιπλάνηση στο Ναύπλιο. Οδηγός από έναν εραστή της πόλης" (αγγλικός τίτλος "Wandering in Nafplion. A lover's guide").

Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η Μαρία Παπαδοπούλου (ΠΛΙ) και τη μετάφραση η Βιργινία Κάγκου. Ο σχεδιασμός έγινε από την εταιρία "3 in a box" και η εκτύπωση από την εταιρία "Κ.Πλέτσας-Ζ.Κάρδαρη".

Το βιβλίο συνοδεύεται από χάρτη περιπάτου και φυλλάδιο με αναλυτικές οδηγίες για τον περίπατο.

Απάντηση της Προέδρου του ΠΛΙ σε δημοσίευμα

Δημοσιεύουμε απάντηση-σχόλιο της Προέδρου του ΠΛΙ Ιωάννας Παπαντωνίου σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή"

Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα τη συνέντευξη του Λευτέρη Δρανδάκι στη Μαργαρίτα Πουρνάρα και την εφημερίδα «Καθημερινή» της 30ής Απριλίου 2022, που περιέχει πολλές ανακρίβειες.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να απαντήσω, αλλά, ειλικρινά, θεωρώ πως εάν ο Λευτέρης Δρανδάκις δεν… πάσχει από άνοια, τότε η «ύβρις» είναι μεγάλη!

Ύβρις, άτις, νέμεσις και τίσις…

Και να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Είμαι κυριολεκτικά «παιδί του Λυκείου», αφού ξεκίνησα τον χορό στα 8 μου χρόνια (δηλαδή γύρω στα 1944), ενώ η μητέρα μου ήταν ήδη μέλος του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών και αργότερα ταμίας του τμήματος Χορού. Δάσκαλος ήταν τότε ο Χαράλαμπος Σακελλαρίου, από το 1911 έως το 1956, με διαλείμματα, και μετά η Ελένη Καπράλου (Μίχαλου) και ο κ. Καραμπέτσος.

Ο Λευτέρης Δρανδάκις δεν ήρθε στο Λύκειο με τα αγόρια και τα κορίτσια που έκανε παρέα, όπως λέει, αλλά με τον Μίμη Χατζηνικολάου, μετά από προτροπή του Μανώλη Μαντζαβελάκη, εφόρου της ανδρικής Ιματιοθήκης. Χορό διδάχθηκε από τη Νιόνια Βλάικου. Όσο για τον Κώστα Λάμπρου, είχε έρθει στο Λύκειο μετά την αποχώρησή του από τον πρώτο χορευτικό όμιλο της Δόρας Στράτου, με «προίκα» τους χορούς που είχε καταγράψει και χορογραφήσει ο ίδιος στον βορειοελλαδικό χώρο. Δεν υπήρξε κανονικός δάσκαλος, αλλά έδειξε και χόρευε τους χορούς που γνώριζε, όπως όλοι μας.

Από το Λύκειο αποχώρησα για ένα περίπου έτος, όταν έφυγε και η μητέρα μου, για προσωπικούς λόγους.

Στο διάστημα 1961-1966, χόρευα στο Λύκειο, αλλά δίδασκα κιόλας ελληνικούς χορούς, ενώ υπήρξα γραμματέας και συνέφορος του τμήματος Χορού. Πολύ αργότερα ανέλαβα έφορος Ιματιοθήκης.

Στο ίδιο διάστημα, σχεδόν κάθε βράδυ, μαζευόμασταν στο σπίτι μου στην πλατεία Βικτωρίας μια ομάδα από 11 περίπου άτομα του Λυκείου, και συζητούσαμε πώς θα οργανωθεί η έρευνα στα χωριά της Ελλάδας τόσο για τον χορό και τα τραγούδια, όσο και για την ενδυμασία, κάτι που με ενδιέφερε ιδιαιτέρως προσωπικά. Θέλαμε να γίνουν «έρευνες και καταγραφές στις ρίζες, στις πραγματικές πηγές, με σκοπό να γνωρίσουμε την πρώτη ύπαρξη χορού στο φυσικό του χώρο, την αυλή και την πλατεία του χωριού», όπως λέει ο φίλος και μέλος του Δ.Σ. του ΠΛΙ Γιάννης Ζέρβας.

Για παράδειγμα, το 1961 περίπου, στο πλαίσιο της επιτόπιας έρευνας, επισκέφθηκα μαζί με την τότε έφορο Ιματιοθήκης του Λυκείου Ιωάννα Δεκάζου-Θάνου-Γενναροπούλου, τη δασκάλα χορού Ευαγγελία Καπράλου-Μίχαλου και τον George Γενναρόπουλο για πρώτη φορά τον Γιδά (Αλεξάνδρεια), όπου είδα πώς φοριόταν η ενδυμασία και την κατέγραψα με τη βοήθεια της Ελισάβετ Γιαννοπούλου, κατοίκου του χωριού, περίπου 50 ετών τότε. Μάλιστα, μου δίδαξε για πρώτη φορά και τον «χορό της Μαρίας» («Τι κλαις καημένη Μαρία;»), τον οποίο χόρευα και δίδαξα με τη σειρά μου σε όλα τα κορίτσια του Λυκείου.

Το 1966, αφού χώρισα και έπαψα να λέγομαι Στεφανάκη, έφυγα για σπουδές στην Αγγλία, αλλά δεν εγκατέλειψα «για διάφορους λόγους», όπως ισχυρίζεται ο συνεντευξιαζόμενος, το Λύκειο. Αντιθέτως, όσο ήμουν στο Wimbledon School of Art (1967), στις διακοπές μου, οργάνωνα έρευνες και στο διάστημα της απουσίας μου, έστελνα τον Λευτέρη «στο πόδι μου», με δική μου χρηματοδότηση, να συνεχίσει την έρευνα σε επιλεγμένους τόπους. Το υλικό της έρευνας –πάλι με δικά μου χρήματα- βγήκε σε δύο αντίγραφα, ένα για το ΠΛΙ, που είχα ήδη αποφασίσει να ιδρύσω, και ένα για το Λύκειο. Απ’ ό,τι έμαθα πολύ αργότερα, τα αντίγραφα του Λυκείου δεν παραδόθηκαν ποτέ.

Άρα, δεν έφυγα από το Λύκειο το 1966, ενώ κάποιοι άλλοι πράγματι το έκαναν.

Επίσης, ο Λ. Δρανδάκις δεν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λυκείου το 1966, αλλά τη διδασκαλία των χορών. Την καλλιτεχνική διεύθυνση την ανέλαβε το 1991 (αν δεν με απατά η μνήμη μου).

Να κάνω μια παρένθεση εδώ, που καταδεικνύει τη στενότατη σχέση μου με τον Λευτέρη Δρανδάκι, με τον οποίο κάναμε τα πάντα μαζί (έρευνες, χορούς, καταγραφές, αγορές μουσειακών αντικειμένων κ.ά.). Το 1986 του ζήτησα να γίνει μέλος του Δ.Σ. του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που είχε ήδη ιδρυθεί το 1974, όπου και παρέμεινε έως το 1992. Εκεί ακριβώς έγινε και μια μεγάλη παρεξήγηση, που τον οδήγησε στην παραίτηση: είχε υποβάλλει ένα άρθρο για την επιστημονική επετηρίδα του ΠΛΙ «Εθνογραφικά», το οποίο η τότε υπεύθυνη έκδοσης Ρένα Λουτζάκη, έκρινε ως μη δημοσιεύσιμο και παρά την παραίνεσή μου να τον ενημερώσει και να το φτιάξουν, δεν το έκανε. Όταν ο τόμος τυπώθηκε και μας τον έφεραν στο Δ.Σ., ο Λευτέρης έψαξε για το άρθρο του, δεν το βρήκε και αποχώρησε έξαλλος. Η Ρένα δήλωσε ότι «αναλαμβάνει τις ευθύνες της», εγώ ζήτησα την απομάκρυνσή της, ο Γ. Ζέρβας ανέλαβε να λύσει την παρεξήγηση –κάτι που προφανώς δεν έγινε ποτέ- και παρά τις επίμονες προσπάθειές μου να μιλήσω στον Λευτέρη, δεν απάντησε σε καμία και έφυγε από το ΠΛΙ. Από τότε διαταράχθηκαν οι σχέσεις μας και μπήκε στο παιχνίδι η «επιλεκτική μνήμη», δηλαδή να μην αναφέρει ποτέ όλα όσα τον συνέδεαν μαζί μου και με το Ίδρυμα. Εκτός αυτού, σε κάθε τυχαία συνάντησή μας ήταν επιθετικός.

Κλείνει η παρένθεση.

Από το Λύκειο αποχώρησα το 2001, μετά από μια ακόμα κακή, θα την ονόμαζα επιεικώς, συνάντησή μου στην Ιματιοθήκη με τον Λευτέρη, χωρίς να γίνουν δεκτές οι προτάσεις για τη διαδοχή μου.

Εν κατακλείδι, εάν η κυρία Πουρνάρα έβγαλε στη διάρκεια της συνέντευξης το συμπέρασμα –και δικαίως, αφού αυτά άκουσε- ότι ο Λευτέρης Δρανδάκις είναι ο «αναμορφωτής» του Λυκείου, τι θα είχε άραγε να πει για τη Χρυσούλα Καλλία, πρόεδρο του Λυκείου την περίοδο 1962-1983, ένα πραγματικά ανοιχτό και σπουδαίο μυαλό, μια γυναίκα που κυριολεκτικά αναμόρφωσε το Λύκειο και όλα τα παραρτήματά του;

Τέλος, για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία του Λυκείου στις πραγματικές της διαστάσεις, θα μπορούσε να εμπιστευθεί μόνο τα γραφόμενα στο βιβλίο της Ελένης Μπόμπου-Πρωτοπαπά «Το Λύκειο των Ελληνίδων (1911-1991), Αθήνα 1993.

Ιωάννα Παπαντωνίου

Σκηνογράφος

Ιδρύτρια και Πρόεδρος ΠΛΙ

- Να σημειωθεί ότι για λόγους δεοντολογίας απευθύνθηκα πρώτα στη Μαργαρίτα Πουρνάρα, μήπως ήθελε να δημοσιεύσει εκείνη την απάντησή μου, αλλά δεν το θέλησε.

"Εθνογραφικά", τόμος 15Β

Κυκλοφόρησε ο δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) τόμος 15Β της επιστημονικής επετηρίδας του ΠΛΙ «Εθνογραφικά», με τίτλο «Οι γυναικείες φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας». Το κείμενο είναι της ιδρύτριας και προέδρου του ΠΛΙ Ιωάννας Παπαντωνίου και συνοδεύεται από έγχρωμο φωτογραφικό υλικό.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού - Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων.

Συντονισμός/Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Παπαδοπούλου

Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της Παλιγγενεσίας

«Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της Παλιγγενεσίας» από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές, στο πλαίσιο της

Πρωτοβουλίας 1821-2021

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 με το θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της Παλιγγενεσίας», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας 16 Ιδρυμάτων της χώρας για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το οδοιπορικό απευθύνεται σε ομάδες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη μορφή ψηφιακής ξενάγησης στην πόλη του Ναυπλίου και στις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και της Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Ναυπλίου. Στόχος είναι τα παιδιά να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο, σε σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης και των μετεπαναστατικών χρόνων, μέχρι την αναχώρηση του Όθωνα από την Ελλάδα το 1862.

Χάρη στην ψηφιακή εφαρμογή της ξενάγησης, η δράση θα είναι προσβάσιμη σε μαθητές πανελλαδικά, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να περιηγηθεί στο Ναύπλιο της Επανάστασης του 1821. Η ψηφιακή ξενάγηση είναι διαθέσιμη στους εξής συνδέσμους:

Ελληνικά: http://bit.ly/pli-Nafplion1821-GR

Αγγλικά: http://bit.ly/pli-Nafplion1821-EN

Για τη σύνδεση των «σημείων» του Οδοιπορικού και την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό που θα διανέμεται σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Τα εκπαιδευτικά έντυπα είναι εμπλουτισμένα με πληροφορίες, εικόνες και δραστηριότητες-παιχνίδια που καθοδηγούν τα παιδιά με διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο στη δια ζώσης περιήγηση.

image

Περισσότερα

Βιβλιοθήκη
image

Περισσότερα

Βραβευμένη Έκθεση 1981
image

Περισσότερα

Πωλητήριο
image

Περισσότερα

Το Ναύπλιο στον 19ο αιώνα
image

Περισσότερα

Ενδύεσθαι
image

Περισσότερα

Περιήγηση 360

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Καθημερινά: 09.00 - 14.30
Κυριακή: 09.30 - 15.00
Κλειστά: 1η και 6η Ιανουαρίου, 1η Φεβρουαρίου, Πάσχα, 1η Μαΐου, Χριστούγεννα

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Γενική είσοδος 5 €
Ομαδικά (15 άτομα και πλέον)
Παιδιά και νέοι 13-18 και άτομα άνω των 65 ετών
Φοιτητές/Σπουδαστές
3 €

Κάτοχοι κάρτας ICOM, Υποστηρικτές ΠΛΙ, ΑΜΕΑ, Διπλωματούχοι ξεναγοί, Άνεργοι, Δημοσιογράφοι (με επίδειξη ταυτότητας σε ισχύ), Πολύτεκνοι, Παιδιά έως 12 ετών

Δωρεάν είσοδος
Ξεναγήσεις (15 άτομα και πλέον) 7 €
Εκπαιδευτικά προγράμματα 3 €

 

Βασ. Αλεξάνδρου 1 και Σοφρώνη,
21 100 Ναύπλιο

pff@otenet.gr

T +30 27520 28379
T +30 27520 28947
F +30 27520 27960

Πολιτική απορρήτου ΠΛΙ

image  image  image  image  image  image  image

banner_EU