Άποψη της έκθεσης. Φωτογραφία: Σταμάτης Ζάννος

Άνοιξε τις πύλες της στο κοινό η έκθεση "Ιωάννα Παπαντωνίου 'Ντουλαμάς' ο μεγαλοπρεπής. Ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ' άλλα", που διοργανώνει το ΠΛΙ στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. 
Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τη μακρόχρονη σχέση της Ιωάννας Παπαντωνίου με τον ντουλαμά, ένα σπάνιο, εξαιρετικό ένδυμα, που φορέθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: μια σχέση ερευνητική, η οποία αναδεικνύει τις διαφορετικές τοπικές εκδοχές του ενδύματος, αλλά κυρίως μια σχέση δημιουργική, εφόσον το ένδυμα αυτό αποτέλεσε μια σταθερή πηγή έμπνευσης κατά την πολυετή πορεία της στο θέατρο. Δείγματα της δημιουργικής αυτής σχέσης από τη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θεσσαλικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζονται στην έκθεση. 
Εκτός αυτού, η Ιωάννα Παπαντωνίου ωθεί τη δημιουργική αυτή διαδικασία ένα βήμα παραπέρα, εμπλέκοντας τη σύγχρονη σκηνή της ελληνικής μόδας. Μια πρώτη προσπάθεια είχε ήδη γίνει όταν, με την ευκαιρία της συμμετοχής της στη συνάντηση του ICOM Costume Committee 2017 στο Λονδίνο, πρότεινε σε επιλεγμένους Έλληνες σχεδιαστές μια πειραματική έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ «Κανάρη 4» στο Κολωνάκι, με βάση τον ντουλαμά και το «πιρπιρί», έχοντας ως παράδειγμα την έκθεση «Inspirations» του Dries van Noten στο MoMu, στην Αμβέρσα το 2015. 
Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, εμπλουτισμένα με δημιουργίες περισσότερων σχεδιαστών που προστέθηκαν στην πορεία, παρουσιάζονται στην τελευταία ενότητα της έκθεσης. Οι σχεδιαστές που παίρνουν μέρος είναι (με αλφαβητική σειρά): Angelos Bratis, Dimitris Dassios, Deux Hommes, Tina Karageorgi, Sophia Kokosalaki, Loukia, Maison Faliakos, Mi-Ro, Marcello Nyktas, Parthenis, Aristeides Tzonevrakis - «Aristotechnima», Daphne Valente, Zeus & Dione και Vassilis Emmanuel Zoulias.
Παρουσιάζονται τέλος και λευκοί ντουλαμάδες, ειδικά κατασκευασμένοι για την έκθεση από τον Αριστείδη Τζονευράκη, για να καταδειχθεί η δυναμική του ντουλαμά ακόμα και στο λευκό χρώμα.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, με την επιστημονική επιμέλεια της Ιωάννας Παπαντωνίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έκθεση

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου»
σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - CONCEPT: Ιωάννα Παπαντωνίου
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Μαρία Παπαδοπούλου, Αγγελική Ρουμελιώτη, Νίκος Σαριδάκης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: Σταμάτης Ζάννος
ΜΟΥΣΙΚΗ: Σταμάτης Κραουνάκης
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ - ΥΛΙΚΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο
Δήμος Άργους-Μυκηνών, Άργος / Εθνική Λυρική Σκηνή, Αθήνα / Εθνικό Θέατρο, Αθήνα / Θεσσαλικό Θέατρο, Λάρισα / Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη / Λύκειο των Ελληνίδων, Αθήνα / Δημήτρης Μεθενίτης, Αθήνα

Κατάλογος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Ιωάννα Παπαντωνίου
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Μαρία Παπαδοπούλου
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΛΗΜΜΑΤΩΝ: Μαρία Παπαδοπούλου, Αγγελική Ρουμελιώτη
ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ: Timothy Cullen, Keith Sturgess
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: Κώστας Βέργας
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Telesis

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΚΙΚΠΕ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: Λία Μαρτίνου / Ελληνική Εταιρεία Κονσερβών KYKNOS

Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαρτίου-26 Μαϊου 2019

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή:10:00-18:00, Παρασκευή και Σάββατο:10:00-22:00